Què és la legionel·la, símptomes i com prevenir-la
La legionel·la és un bacteri que viu en el medi aquàtic i que pot provocar una infecció (legionel·losi) quan la persona inhala aerosols contaminats. Així doncs la legionel·la es troba en estanys, pous…
Com es contagia
La legionel·la la trobem en rius, llacs, basses i d’aquí passa a la xarxa de distribució urbana, de totes maneres perquè sigui infecciosa és necessari que es multipliqui i assoleixi certa concentració.
Les condicions que propicien la reproduccions de la legionel·la son:
- La temperatura de l’aigua d’entre 20ºC i 40ºC.
- Aigua estancada.
- La presència d’altres contaminants, incloent-hi la brutícia a l’interior de les instal·lacions.
La legionel·la es contagia per inhalació de microgotes d’aigua en forma d’aerosols que contenen un número suficient de bactèries. És a dir, el contagi es produeix quan respirem aire humit provinent de circuits d’aigua on el bacteri s’hagi reproduït. La legionel·la no es transmet ni de persona a persona, ni per ingestió d’aigua o aliments.
Símptomes
La legionel·losi és doncs una patologia de tipus infeccions que es contrau a les vies respiratòries, en molts casos cursa de forma lleu provocant dolors musculars, mal de cap, febre, tos i a vegades nàusees.
En alguns casos però, els infectats poden desenvolupar la Malaltia del Legionari o Legionel·losi, que és una manifestació més agressiva. En aquest cas es produeix una Infecció Pulmonar caracteritzada per una pneumònia greu amb febre alta i tos freqüent. Les seves conseqüències poden arriba a ser greus, provocant fins i tot la mort. Aquesta vesant més agressiva acostuma a afectar a col·lectius vulnerables com persones grans o pacients amb afectacions respiratòries.
Com prevenir-la
La millor manera de prevenir la legionel·losi és amb un bon control. Segons el Reial Decret RD/865/2003, totes les instal·lacions esmentades en l’article 2 d’aquest Reial Decret, tenen la obligació de dur a terme un Programa de Control i Prevenció de la Legionel·la.
Aquestes instal·lacions són:
- Hotels, Hostals, Pensions, Aparhotels, Cases rurals, de Colònies…
- Hospitals, Residencies, Clíniques, Centres mèdics.
- Escoles, instituts, Universitats.
Així doncs les instal·lacions qualificades com de Risc en el RD/865/2003 han de dissenyar un pla d’Autocontrol per a cada instal·lació d’acord amb els sistemes d’APPCC. En línies general, aquest pla d’autocontrol ha de contenir:
- Elaborar un plànol de cada instal·lació.
- Programa de manteniment que defineixi els punts crítics de la instal·lació, els paràmetres a mesurar i els procediments a seguir.
- Programa de neteja i desinfecció preventiva.
- Implementació d’un registre d’operacions.
Des de Eix Ambiental, per tal de donar una resposta adequada als nostres clients, hem desenvolupat un Programa Complet de Control i Prevenció de la legionel·la que inclou tots els punts esmentats anteriorment.
Per més informació o per qualsevol pregunta, no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres.